top of page

02/03/2024 - Brandglasraam Reningelst

Het oud-gemeentehuis van Reningelst had een prachtig brandraam met daarin verwerkt de geschiedenis van het dorp, gemaakt door kunstenaar Lucien De Gheus. Dit is sinds kort ondergebracht in het cultuurcentrum van Reningelst. We krijgen er deskundige uitleg van de initiatiefnemer Bert Lemahieu. Onze oud-dorpsgenoot en brandglasraamexpert Gilbert Devos zorgde uitzonderlijk voor de heemkring voor technische uitleg.

Vlamertinge verandert snel - Frans Lignel

In circa 230 beelden toont Frans aan dat Vlamertinge –sedert de fotografie bestaat- ontzettend veranderd is. Er komen verschillende thema’s aan bod waarin hij de grote zowel stoffelijke als geestelijke evoluties aantoont. O.a. de verdwenen wereld van postkaarten, het onderwijs, kris kras door het dorp, landbouw, de Noorderring... In de laatste honderd jaar is er meer veranderd dan in de duizend jaar daarvoor!

Elf Eeuwen Ieper - Lieven Stubbe

In zijn boek 'Elf eeuwen Ieper' heeft auteur Lieven Stubbe het over het avontuur van de mensen en het landschap in en rond de middeleeuwse grootstad en beroemde vestingstad Ieper. Het verhaal start bij de ontwikkeling van het landschap, omschrijft het relaas van de versterkte vroonhoeve langs een bevaarbaar riviertje en de groei tot grote lakenstad en belangrijke vestingstad. Het boek brengt het avontuur van een moedige stad, een stad die glorie en drama kende, een stad met negen levens… Vlamertinge is een dichte buur en als het regent in Ieper druppelt het in Vlamertinge.

60 x Johan

Johan, een veel voorkomende naam in Vlamertinge. Johan Decadt vertelt ons meer over verschillende bekende Johans uit Vlamertinge maar ook van daarbuiten.

Historische relicten in de jongens- en meisjesschool van Vlamertinge tijdens het interbellum

Directeur Kris Devloo nam ons mee naar het verleden van de jongens- en meisjesschool in Vlamertinge. Details die je niet meteen opmerkt, werden nu in een ruimere context geplaatst en kregen ineens veel meer betekenis. Het publiek luisterde geboeid mee en kon bij enkele foto's zelfs aanvullende informatie geven.

Boekvoorstelling "Onze voorouders spreken"

Op dinsdag 13 december stelde auteur Frans Lignel met trots zijn nieuwste boek voor. Het boek geeft een overzicht van archiefmateriaal dat teruggaat tot begin van de jaren 1000.

"Het vervolg van de Poperingseweg"
door Jean-Pierre Deroo

Jean-Pierre Deroo brengt het vervolg van de verhalen van de gebouwen en families langs de Poperingseweg, helemaal tot in de Brandhoek.

Priester Mathias sluit Gods deuren in Vlamertinge

Op zaterdag 19 november 2022 nam de Vlamertingse gemeenschap afscheid van priester Mathias Parret tijdens de zijn laatste eucharistieviering in de St.-Vedastuskerk. Priester Mathias bekwam met ingang van 15 november 2022 eervol ontslag als medepastoor van de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede regio Ieper. Na 10 jaar als medepastoor in de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede en contactpriester in Vlamertinge, zijn we priester Matthias uitermate dankbaar voor zijn gelovig voorgaan en zijn gedreven dienstbaarheid, in het bijzonder voor onze Vlamertingse parochie. Hij wordt met ingang van 1 januari 2023 benoemd als pastoor van de federatie Gistel en de federatie Oudenburg. Priester Mathias mocht op feestelijke wijze afscheid nemen in een bomvolle kerk. Het Vlamertingse “Ons Kramikkels” luisterde de viering op naar aanleiding van hun St.Ceciliafeest en afscheid van priester Mathias. Op het einde van de viering kreeg priester Mathias nog een primeur. Door de samenwerking van uw heemkring Flambertus en de Kerkraad Vlamertinge werden 2 erfgoedobjecten uit de kapel van het voormalige Vlamertingse klooster, waar jarenlang de zusters van Liefde van Maria uit Wervik woonden en werkten, gered. De 2 gesculpteerde deuren en de tabernakeldeur uit de kapel werden deskundig gerestaureerd en in de kerk aangebracht door Marc Bondue en Maurits Dommecent, beiden uit Vlamertinge. Op het einde van de viering werd kort de historische betekenis van deze beide kunstvoorwerpen uitgelegd door de Heemkring. Nadien sprak priester Mathias een wijdingsritueel uit. Hiermee sloot hij op symbolische wijze Gods deuren in Vlamertinge om op 1 januari in Gistel-Oudenburg Gods deuren weer te openen voor een nieuwe opdracht.

"Wintershove"
door Bart Man

Directeur Bart Man doet het verhaal over het ontstaan, de evolutie van Wintershove, helemaal tot op vandaag. We komen ook heel wat te weten over de veranderingen die de toekomst kan brengen.

bottom of page